Liederen en kamermuziek van M.F. Gnesin (1883-1957)

Mikhail Fabianovitsj Gnesin (Michail Fabianovitsj Gnessin) is een van de grote componisten van de XXe eeuw. Hij behoorde tot de oprichters van het Petersburgs ‘Genootschap voor Joodse Volksmuziek’ (1908), een groep jonge Joodse componisten die zich ten doel stelden een Joodse nationale compositiestijl te creëren, daarbij aangemoedigd door N.A. Rimsky-Korsakov.

Gnesin heeft vele belangrijke werken gecomponeerd geïnspireerd door Joodse muziektradities. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de muziekcultuur van Rusland en had grote invloed als muziektheoreticus en compositieleraar in de eerste helft van de twintigste eeuw. Zijn werken werden gedurende het Stalin regime ten onrechte vergeten en konden pas veel later worden uitgevoerd. ”De muziek van Gnesin is de ontdekking van de XXIe eeuw” –A.G. Jusfin.

Uitgevoerd door een ensemble van zes musici (met wisselende bezetting):
Sovali– sopraan
Perry Robinson / Michel Marang – klarinet
Grigory Sedukh –viool / piccoloviool
Alexander Oratovski / Alexander Sagalovich – cello
Anat Fort / Marcel Worms / Reinild Mees /
Galina Fialko / Paul Prenen / Simon Nabatov – piano
Roberto Haliffi / Michael Vatcher - percussie.

Concerten:

  • Oktober/november 2002: concertenreeks in verschillende Nederlandse steden met steun van het VSBfonds, het SNS Reaal Fonds, C.O.S., de Maatschappij tot Nut der Israëlieten in Nederland.
  • November 2002: concerten voor AMJ in Genève en voor London Arts Fest / JMI in Londen met steun van de Koninklijke Nederlandse Ambassades in Zwitserland en Engeland.
  • September 2003: concerten in St.-Petersburg en Moskou tijdens ‘Days of Dutch Culture’, St.Petersburg 2003 – Window on the Netherlands’ ter ere van het 300-jarig bestaan van de stad St.-Petersburg met steun van het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten, het Prins Bernhard Cultuur Fonds, het Wilhelmina E. Jansen Fonds and het Petersburgs Joods Gemeenschaps Centrum.

  • Wordt vervolgd…

Zangeres/musicologe Sofie van Lier (Sovali) ontdekte Gnesin’s muziek in 2001 en begon met behulp van collega’s zijn werken te verzamelen. Zij vond in Mikhail Gnesin een uiterst begaafde componist, wiens oeuvre gekenmerkt wordt door melodische intensiteit, levendigheid en artistieke originaliteit.

Nu veel van zijn composities en partituren zijn teruggevonden in bibliotheken en particuliere verzamelingen kan Gnesin’s muziek eindelijk tot klinken worden gebracht.

Het programma is gevarieerd en bestaat uit twee liederencycli: “Joodse Liederen” en “Het verhaal van Rode Mottele” op tekst van Josef Utkin; diverse kamermuziekwerken (“A Nigun fun Schajke-Pfaifer”, “Lied van een dolende ridder”, “Vioolsonate”, of “Trio”, en “Drie Melodieën”); en de orkestsuite “Joods Orkest op het Bal van de Burgemeester” - muziek gecomponeerd voor Meyerhold’s uitvoering van van Gogol’s toneelstuk “De Revisor”.Enige reacties:

Museum “De Buitenplaats” Eelde:
“We hebben zeer genoten van een buitengewoon interessant programma. De inleiding deed al vermoeden dat ons iets bijzonders te wachten stond en dat hebben jullie dubbel en dwars waargemaakt….De bezieling waarmee jullie musiceerden en zongen werkte ook aanstekelijk op het publiek. Dat heeft grote invloed op de sfeer in de zaal. …men was razend enthousiast.”

AMJ Genève:
“Your appearance was a wonderful experience for all of us here” … “it is one of the year’s nice souvenirs.”


JMI Londen:
“This concert really gave London the opportunity to hear for the first time the varied output of this composer.”


Programma en toelichting
(Download PDF file)

Programmatekst
A.Jusfin

(Download PDF file)


Biografieën musici
(Download PDF file)


Beeldmateriaal

CD


Uit de pers
> Interview Sheila Gogol / LJG sept. 2002 (PDF file)

Andere projecten